Hej, hej👋. Wczoraj nasze Tomaszowskie Stowarzyszenie Amazonek przygotowało spotkanie z dietetykiem klinicznym dr Anną Rogulską. Wykład poświęcony był m.in. wpływowi codziennej diety na stan mikroflory jelitowej i świadomemu odżywianiu🍒🥦. Pani doktor odpowiadała na wszystkie pytania, zwracając uwagę na to, iż nasza dieta powinna mieć działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne👍. Należy pamiętać o tym, co rośnie w naszych polskich ogrodach – o warzywach🍅 i owocach🍐, bo to one zawierają polifenole i przeciwutleniacze, a te z kolei niszczą wole rodniki, wpływają na mikrobiotę jelitową i zwiększają jej bioróżnorodność. I tu ciekawostka❗️ Grzyby takie jak pieczarki i kurki pospolite🍄 zawierają antyoksydanty i witaminy z grupy B, a te z kolei są szczególnie ważne dla układu nerwowego, produkcji neuroprzekaźników i ochrony błon komórkowych. Co jeszcze ciekawego❓ Szczególne miejsce w naszej diecie powinien zajmować olej lniany. Można nim zastąpić masło❗️ Do deserów, jogurtów powinno się dodawać nasiona chia lub siemienia lnianego, czy czarnuszki. Olej rzepakowy do sałatek❓ Lepiej zamienić go na lniany lub oliwę. Jedzmy dużo zielonego❗️ Szpinak🍃, rukola, 🥬bazylia, brokuł🥦 i kiełki🌾 powinny mieć szczególne miejsce na naszym stole i w naszej diecie. Pokochajmy jagody🍇 i inne świeże owoce🍓. Zimą musimy zadowolić się owocami mrożonymi❄️. Zamiast mięsa wybierzmy tłustą rybę🐟. Polubmy nasiona roślin strączkowych i nie zapominamy o napojach! Odczarujmy dla potrzeb naszej diety napary❗️☕️ Szczególnie z mięty i rumianku, ale może być też majeranek❗️ Zielona herbata? Obowiązkowo❗️ Może być też matcha, jeśli cierpimy na zaburzenia androgenowe.